5 начина за подреждане на мебели според правилата за интериорна композиция

Начини за подреждане на мебели според правилата за интериорна композиция

Достатъчно ли е просто да си купите красиви мебели, за да получите хармоничен интериор? Едва ли! Как да подредим мебели в стая? Ако действате на случаен принцип, получавате само непосилен набор от предмети. В крайна сметка, подобно на бои в картина или нотите в дадена композиция,, мебелите в интериора трябва да бъдат свързани помежду си.

  1. Симетрия

Първият, основен и на пръв поглед най-прост метод. Ние го обичаме, защото е много естествен. Наистина в природата всичко е симетрично – вземете поне самия човек. Така този интериор създава впечатлението, че е удобен, балансиран и хармоничен.

 

Най-лесният начин да постигнете симетрия е с мебели, които са от една серия, но това не е необходимо на всяка цена. Можете също така да работите с обекти с подобни форми или цветове.

 

  1. Асиметрия

Точната противоположност на симетрията е асиметрията. Тук също има централна ос – определен визуален център на композицията – само от двете й страни, не трябва да се поставят подобни обекти на еднакво разстояние, а различни обекти, но еднакво значими във вътрешността и еднакво привличащи око. Въпреки че са много различни, те ще създадат композиционен баланс.

  1. Динамика

Динамиката е още по-усъвършенстван начин за подреждане на мебели в една стая по асиметричен начин. Динамичното оформление се характеризира с голямо количество свободно пространство, ясни геометрични фигури, вертикални линии.

  1. Статичност

Преобладаването на линейни елементи (изразени вертикали и хоризонтали) е характеристика на статичния интериор. Най-често симетричен интериор в класически стил, както е на тази снимка, се оказва статичен.

 

За статичен дизайнерски проект изберете масивни дивани със здрави крака, дълбоки кресла, ниски скринове и бюфети. За да не изглежда интериорът да изглежда скучен, добавете ярки цветове чрез декор или тапицерия на мебели.

  1. Ритъм

Ритъмът в интериора се задава чрез многократно повторение. Това могат да бъдат столове, картини или снимки, лампи, големи и малки елементи от архитектурен дизайн (колони, арки, повтарящ се мазилка в залата).

Оцени статията
( 1 assessment, average 5 from 5 )
Сподели с приятел
Znanie.net - с любов към науката
Add a comment