Баня с естествен камък – травертин

Травертин за баня

Травертин в банята

Травертинът е все по-предпочитан в банята. Причините се крият в това, че той притежава много положителни свойства. Нека Ви представим някои от тях:

  • Страхотна визия.
  • Устойчивост във времето.
  • Сравнително добра цена.
  • Лесна поддръжка.
  • Добро съотношение – цена – качество..
  • Удобен за полагане в банята.
  • Лесно се обработва.
  • Много други.

 

Травентин – много прилича на мрамор. Пресовите плочки са подходящи за монтаж на пода. Съдържа специални вещества и компоненти, които правят плочката много издръжлива и устойчива на механично натоварване. Травентинът е много устойчив на  удари, токчета или падащи тежки предмети. Освен това материалът е доста топъл и за разлика от повечето аналози, не е необходимо да инсталирате подово отопление, той придава топлина.

Ние, екипът на Znanie.net сме подготвили няколко интересни неща за травентин, като вярваме, че ще Ви бъдат полезни, ако сте строител, предприемач, или човек, който търси решение за обзавеждане.

Свойства и характеристики на травертина

Естественият травертин е варовикова скала, която е междинно звено между варовик и мрамор. Основно се състои от неразтворима сол на калциев бикарбонат, която се утаява от подземните води в резултат на химични реакции. Под въздействието на високо налягане и температури утайката се уплътнява и се превръща в камък. Физичните свойства на травертина зависят от условията на неговото образуване и могат да варират значително в зависимост от находището. Камъкът, образуван в застояли подземни резервоари, се характеризира с висока плътност. Такива травертини са ценен довършителен материал, характеризиращ се с устойчивост на външни влияния и добри декоративни качества. Скалите от находища с течаща вода (подземни реки или водопади) са порести и доста крехки.

Травентин – това е …

Какво е травертин?

Травертинът се нарича варовити туф, той е междинна форма на камък между варовик и мрамор.
Травертинът е много издръжлив материал. Достатъчно е да се каже, че древният римски Колизеум е построен от травертин.
В днешно време този камък обикновено се използва за декорация, който не само изглежда страхотно, но има и редица прекрасни свойства.
Течният травертин се състои от 92% от този камък.
Благодарение на уникалното развитие на прага на еластичност, течният травертин не се напуква от вибрации и леки деформации.
Също така има висока устойчивост на влага, огнеустойчивост, лесно понася както замръзване, така и високи температури.

Все по-често ще го срещате в интериорния дизайн, като причините се крият в предимствата, които посочихме по-горе.

Освен предимствата, травентин има и недостатъци.

Към този момент Ви запознахме в детайли с това „Какво е травертин?“ И за пълнота в прегледа трябва да се споменат и недостатъците, идентифицирани от всички, които са работили с него.

Порестата структура определи основните правила за грижа за камъка: той трябва да бъде редовен и задълбочен. Материалът е податлив от излагане на химически киселини и алкални среди, което трябва да се има предвид в процеса на неговото използване. Съвременните домакини знаят колко бързо естественият необработен травертин абсорбира мръсотията в повърхността си, поради което трябва да бъде защитен със специални съединения и импрегнации и в никакъв случай не трябва да се използват оцет и алкални разтвори за премахване на петна.

 

Финални думи

Лесно се работи с травентин, дълга е експлоатацията му, придава топлина в помещението. Често се използва и за украси на фасадите на сградите.

Все по-широко  приложение ще намира в строителството този материал и е време и Вие да помислите, дали да не замените традиционните плочки с травертин.

Оцени статията
( 2 assessment, average 5 from 5 )
Сподели с приятел
Znanie.net - с любов към науката
Add a comment