Бизнес ангели и венчърни фондове: каква е разликата?

Бизнес ангели и венчрни фондове

Често понятията бизнес ангели и венчърни фондове се срещат, но знаете ли каква е разликата?

Екипът на Znanie.net е подготвил специална статия на тази тема! Приятно четене!

Светът на рисковия капитал може да изглежда много объркващ и неразбираем за външен човек, затворен и неподлежащ на дълбоко разбиране. При кого да отидем за пари, за какви суми може да се говори и при какви условия да се привлекат инвестиции? И къде да намерите опитни хора, които да помогнат със съвет, да опознаят потенциален клиент или търсен специалист, да ви помогнат да растете и да навлизате на нови пазари? Нека се опитаме да се справим с тези въпроси.

Основните играчи на пазара за подкрепа на стартиращи фирми са бизнес ангели и венчърни фондове. Често те са практически изравнени един с друг, като се прави уговорка, че ангелите инвестират в проекти на по-ранни и по-рискови етапи на развитие. Само ако всичко беше толкова лесно!

Среден чек

Ако ангелите инвестират изключително собствените си средства в проекти, тогава фондовете привличат и акумулират средства от институционални инвеститори (пенсионни фондове, застрахователни компании, семейни фондове, лица с висока нетна стойност). Съответно средният рисков фонд има десетки пъти повече капитал под управление от средния бизнес ангел. Тъй като и двамата формират свои собствени портфейли от проекти, средният им инвестиционен чек се различава приблизително в същата пропорция. Ангелите са готови да инвестират в един проект от $5000 до $100 000 (изключенията са транзакции, когато няколко бизнес ангели влизат в проекта наведнъж, тогава общият кръг може да достигне $1 милион). Фондовете за рисков капитал по правило не инвестират по-малко от 500 000 долара в проекти.

Ангели: $5–100 хиляди
Рискови фондове: от $500 хиляди

Business Angels Bulgaria

Бизнес ангели и венчрни фондове

Бизнес ангелите и венчърните фондове са две различни форми на финансиране на стартъпи.

Бизнес ангелите са частни лица, които инвестират лични финансови средства в малки или начинаещи компании. Те предоставят капитал, но могат да бъдат полезни и като ментори, като споделят своите опит и познания в бизнеса със стартъпа. Бизнес ангелите обикновено инвестират в начинаещи компании, които имат висок потенциал за растеж и печалба.

Венчърните фондове, от друга страна, са специализирани инвестиционни фондове, които събират капитал от инвеститори и го инвестират в стартъпи с висок потенциал за растеж и печалба. Венчърните фондове обикновено имат по-голямо количество капитал в сравнение с бизнес ангелите, но също така изискват по-високо ниво на доказан потенциал за растеж и печалба, преди да инвестират в компания.

Накратко казано, разликата между бизнес ангелите и венчърните фондове е в източника на капитала и размера на инвестициите, както и във връзката между инвеститорите и стартъпите.

Ангели инвеститори

Финални думи

И така, какво означава всичко това:
Ангелските пари са по-лесни за привличане, те са по-бързи, по-гъвкави, но обемът им е ограничен и дава стойност на проекта само в ранните етапи.
Парите на рисковите фондове са по-бавни, по-подробни, процесът на привличането им и редовното отчитане е ясно структуриран. В същото време средствата могат да помогнат за „опаковането“ на компанията от административна страна, както и да осигурят достъп до по-широка мрежа от партньори и инвеститори.
Тези два типа инвеститори почти никога не се конкурират за сделки (изключение могат да бъдат, може би, сделки с проекти на ранен начален етап в размер на $300-500 хиляди, за които могат да се конкурират бизнес ангелски синдикати и фондове на ранен етап).
Съответно проектите по правило не избират дали да отидат за пари при бизнес ангели или към рискови фондове. Този избор вече се определя от етапа на развитие.

Ако продуктът все още не е на пазара, в 99% от случаите бизнес ангелите са за вас.

Когато вече имате сцепление и разбиране на механизмите за мащабиране – към рискови фондове.

Има обаче алтернативен начин, който не бива да се пренебрегва – ускорителите. Как работят и какво могат да дадат на проекта, ще научите в следващата статия.

Оцени статията
( 2 assessment, average 5 from 5 )
Сподели с приятел
Znanie.net - с любов към науката
Add a comment