Kак се изчислява количеството бетон за конструкция

Точното изчисляване на бетона, което е необходимо за строителните работи, е ключът към спестяването на бюджета. Трудно е незабавно да се приведе в действие поръчаният и вече доставен излишък от готовия разтвор, а цената му не може да бъде върната. Ако бетонът не е достатъчен, втората партида е спешно необходима, за да не се прекъсва изливането. Тогава ще са необходими допълнителни разходи за доставка и спешност.

За да се избегнат такива негативни последици, е необходимо предварително да се изчисли необходимия обем на всички материали възможно най-точно. И ние ще се опитаме да ви помогнем да разрешите този проблем.

КАК ДА ИЗЧИСЛИМ ОБЕМА НА БЕТОНОВИЯ РАЗТВОР ЗА ОСНОВАТА

 

Обемът на готовия разтвор винаги се разглежда в кубични метри. Не се допуска измерване в литри или килограми. Най-често се изисква да се направи изчисление на материала, който е необходим за запълване на основата. И за това трябва да изберете вида на основата на сградата.

Най-популярните видове основа:

  • плоча – монолитна бетонна плоча, която заема цялата площ на къщата;
  • лента – бетонна основа, която е изградена по периметъра на сградата и под носещите стени;
  • ushp – изолирана шведска плоча, стоманобетонна плоча с комуникации;
  • скара – пилоти, свързани помежду си с монолитна бетонна лента;
  • купчина – в този случай изкопаните кладенци се запълват с бетон.

Дори при еднакви параметри на къщата, площ, тегло, материал, всеки тип основа ще изисква различен обем бетонов разтвор.

КАК ДА ИЗЧИСЛИМ ОБЕМА НА БЕТОНА ЗА ФУНДАМЕНТНА ПЛОЧА

Основата от плочи е най-скъпият тип основа. Нуждае се от много бетонов разтвор, тъй като с него се излива абсолютно цялата площ на бъдещата къща. Но предимствата на този тип основа са значителни: тя ви позволява да строите дори на трудна почва и служи в продължение на много години.

Изчисляването на необходимия обем бетон е доста просто – трябва да умножите дебелината на плочата по нейната площ. Например площта на фундамента е 120 квадратни метра, а дебелината му е 40 сантиметра. Оказва се, че формулата е 120 x 0,4 = 48. Това означава, че трябва да поръчате 48 кубически метра бетон, но е по-добре да вземете малко количество и да поръчате 50 кубически метра.

 

КЛАСОВЕ БЕТОН, ПОДХОДЯЩИ ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА ФУНДАМЕНТНА ПЛОЧА:

КОЛКО БЕТОН Е НЕОБХОДИМ ЗА ЛЕНТОВАТА ОСНОВА

Лентовият тип основа е най-популярният и търсен, поради високата якост и рентабилността на конструкцията. От минусите на такава основа може да се посочи необходимостта от време и финансови разходи за фундаментна яма и кофраж.

 

За да изчислите колко бетон е необходим за изграждане на лентова основа, трябва да умножите дължината, височината и ширината на конструкцията. Например дължината на основата е 50 метра, дебелината е 0,4 метра, а височината е 1 метър. Разглеждаме по формулата: 50 x 0,5 x 1 \u003d 25. За такъв обем работа ще са необходими 25 кубически метра бетонов разтвор.

Понякога дебелината на лентата може да бъде различна, например за стени вътре в къщата, основата често се прави по-тясна.

ОБЕМЪТ НА БЕТОНОВИЯ РАЗТВОР ЗА UWB

По-трудно е да се изчисли необходимото количество бетон за изливане на изолирана шведска плоча. Такава база има по-сложна форма и има повече данни в изчисленията. Ръчните изчисления трябва да се извършват от професионалисти, тъй като рискът от грешка е висок.

 

ИЗЧИСЛЯВАНЕ НА БЕТОН ЗА ОСНОВА НА СКАРА

Скара основата е чудесна за изграждане на място с разлика във височината, труден терен или нестабилна почва. Не всяка основа ще може да издържи къща при такива условия.

 

За да разберете колко бетонен разтвор е необходим за основата на скарата, трябва да знаете дължината, ширината и височината на скарата, както и радиуса, височината и броя на пилотите.

КОЛКО БЕТОН Е НЕОБХОДИМ ЗА ПИЛОТНА ОСНОВА

Пилотната основа е един от най-достъпните видове основи, но се използва за изграждане само на сравнително леки сгради. Броят на пилотите се определя от проекта, обемът на бетона се изчислява на 1 колона и след това се умножава по необходимата стойност.

За да изчислите колко кубчета са ви необходими за 1 купчина, трябва да умножите 3,14 по радиуса на колоната на квадрат и след това по височината. Формулата за купчина с височина 1,5 метра и напречно сечение 0,2 m изглежда така: 3,14 x (0,2) 2 x 1,5 \u003d 0,1884 кубични метра, закръглено до 0,19. Ако имате нужда от 20 купчини, умножете 0,19 по 20, получавате 3,8 кубически метра. 4 кубика бетон за такава основа ще бъдат достатъчни.

 

КОЛКО БЕТОН Е НЕОБХОДИМ ЗА ЗАМАЗКА

Подовата замазка е ключов етап от грубата работа. Обикновено е направен от бетон или експандиран глинен бетон. Можете да изчислите колко материал е необходим за замазката, като използвате същата формула, както за основата на плочата. Основното нещо е да изберете правилната дебелина на конструкцията.

Обикновено са достатъчни 4-8 сантиметра, а ако основата е неравна и е необходима по-дебела замазка, тогава е по-добре да организирате допълнителна възглавница от натрошен камък или експандирана глина. Това ще помогне да се увеличи дебелината на замазката до 25 сантиметра. Такова решение не само ще спести пари, но и ще избегне допълнителна тежест.

За да изчислите колко бетон е необходим, умножете 0,08 (или друга стойност въз основа на дебелината) за всеки квадратен метър.

ИЗЧИСЛЕТЕ ОБЕМА НА БЕТОНА ЗА ДРУГА РАБОТА

Ако не можете да изчислите колко бетон ви е необходим, моля свържете се с нас по всеки удобен начин. Специалистите на „Ем Строй Ремонти” ще ви помогнат и ако е необходимо, ще изпратим инженер до вашето съоръжение абсолютно безплатно.

Оцени статията
( 2 assessment, average 5 from 5 )
Сподели с приятел
Znanie.net - с любов към науката
Add a comment