Какво трябва знаем за китарите. Съвети за начинаещи

Китарите могат да бъдат разделени на две категории: от една страна електрически китари и от друга страна акустични китари. Те не се различават само по звук; конструкцията на китарата и създаването на звука са напълно различни. Поради това много производители на китари фокусират занаята си или върху акустичната, или върху електрическата китара.

Акустичната китара е общ термин за всички китари, които имат свое собствено резонансно тяло, което усилва вибрациите на струните. Те включват класически китари , акустични китари и уестърн китари. Дори някои акустични китари да се различават по конструкция, всички те имат едни и същи основни компоненти.

Тялото е дървената звукова кутия на китарата. То е изключително важно за звука.

Струните са свързани към звуковото тяло чрез мост. На моста има малко твърдо парче материал, наречено опашка. Опашката се използва за безопасно насочване на струните. Веднага след като струните вибрират, тези вибрации се предават на звуковата кутия през опашката и моста. В тавана на кухото тяло на китарата има звукова дупка, която гарантира, че вибрациите избягват от звуковото тяло и че можем да чуваме музиката достатъчно силно.

Колкото по-добре таванът може да вибрира, толкова по-силен е звукът. От тази гледна точка върхът всъщност трябва да е възможно най-тънък, но трябва да има и определена здравина, за да може да издържи на опъването на струните.

Като компромис, няколко тънки дървени ленти са прикрепени под тавана. Това стабилизира горната част, без да потиска вибрациите. Масивното дърво е по-подходящо за това от дървесния ламинат. Много от традиционните тела са от тропически гори, за съжаление често от не сертифицирано производство; но има и местни алтернативи.

Грифът е разположен на гърлото на китара. Разделен е с тънки метални пръти (прагове). Струните са опънати през грифа.  Допълнителни маркировки на яката, напр. Б. черни точки на определени прагове на врата се използват за ориентиране на музиканта. Това му позволява да постави пръстите си по струните по-бързо и да свири правилния акорд. В случая на модели на китара за напреднали музиканти обаче няма нужда от забележими маркировки.

 

Оцени статията
( No ratings yet )
Сподели с приятел
Znanie.net - с любов към науката
Add a comment