Преглед при кардиолог след Ковид-19: съвети от д-р Камен Каменов

снимка: pixabay.com

Коронавирусът може сериозно да засегне хора със сърдечни заболявания

 

Ковид-19 – тежък удар върху сърдечно-съдовата система

Коронавирусът причинява редица промени в тялото, които засягат и сърдечно-съдовата система.

Нарушаването на кръвосъсирването води до образуването на микротромби, промените в твърдостта на съдовата стена причиняват високо кръвно налягане – и това са само част от последиците от вируса.

Особено сериозно Ковид-19 може да засегне здравето на хора със съществуващи заболявания на сърцето и кръвоносните съдове. Болестта може да влоши стабилното състояние и да доведе до криза.

Съществува група инфекциозни заболявания на миокарда – така нареченият миокардит, причината за който се крие във вирусни, бактериални, гъбични инфекции или токсини.

Механизмът на увреждане на сърдечния мускул е свързан с ефекта от патогенните микроорганизми и техните метаболитни продукти върху сърдечната тъкан. Също така, увреждането възниква на фона на общата реакция на организма към възпалението.

При коронавирусната инфекция рискът от увреждане на сърцето и сърдечно-съдовата система като цяло е доста висок. Често заболяването от Ковид-19 има сериозни последици, особено при наличие на хронични сърдечно-съдови и ендокринни заболявания.

След прекаран Ковид-19 профилактичен преглед при кардиолог е задължителен – възможно е вирусът да е увредил сърдечно-съдовата ви система, без да подозирате за това.

При кои пациенти рискът е най-голям?

Не е правилно да се твърди, че проблеми със сърцето и кръвоносните съдове възникват при всеки, който е прекарал Ковид-19.

На първо място в рисковата група са хората, страдащи от някакво сърдечно заболяване. Това са пациенти с хронични заболявания като исхемична болест на сърцето и артериална хипертония.

Пациентите с проблеми на ендокринната система – захарен диабет, наднормено тегло, също са застрашени от поражения на сърдечно-съдовата система. Това важи и за възрастните хора, при които често има повишено образуване на тромби.

Пациентите с хронични заболявания трябва да бъдат особено внимателни и да си направят кардиологични изследвания след прекаран коронавирус.

Какви кардиологични изследвания са необходими след Ковид-19?

Твърде честото повишаване на кръвното налягане може да е в резултат от прекарана коронавирусна инфекция

 

Ковид-19 може да причини различни увреждания на сърцето: тромби, твърде често повишаване на кръвното налягане, прескачане на сърцето и различни видове аритмии, перикардит, миокардит и др.

Ако човек със сърдечно заболяване е прекарал коронавирусна инфекция, задължително е той да си направи следните кардиологични изследвания:

  • Пълна кръвна картина;
  • Изследване на кръвта за специални показатели – Д-димер, тропонин, витамин D, витамин B 12;
  • Кардиологичен преглед с Холтер ЕКГ – при прескачане на сърцето и аритмия;
  • Велотест и преглед с Холтер – при съмнение за недостиг на кислород до сърцето;
  • ЕКГ, Холтер и ехокардиография – при съмнение за перикарден излив или миокардит (възпаление на сърдечния мускул).

Самолечение след Ковид-19 – най-лошото решение

На фона на новината, че коронавирусът причинява повишено тромбообразуване, в аптеките чувствително нарасна търсенето на антикоагуланти. Някои хора започнаха да си предписват сами тези лекарства за профилактика.

Самолечението с антикоагуланти обаче с цел предотвратяване на образуването на тромби може да доведе до не по-малко сериозни проблеми от инфаркт или инсулт.

Категорично не трябва да се приемат антикоагуланти за профилактика, без да са налице индикации за повишено тромбообразуване. Лекарствата се предписват въз основа на резултатите от направени тестове след преглед при кардиолог.

Има няколко групи лекарства, които влияят върху съсирването на кръвта и директно върху образуването на тромби. Но преди да ги предпише, всеки добър кардиолог най-напред ще прецени какъв риск има от вътрешни кръвоизливи. Ако рискът е висок, тогава трябва да се търси друго решение.

Трябва много да се внимава и с приема на витамини. Днес методът за предотвратяване на вирусни инфекции е ваксинацията; витамините нямат специфичен ефект върху вируса.

Кардиологът напомня, че витамините се отнасят към лекарствените средства. Затова те трябва да бъдат предписани от лекар след преглед, консултация и изследване, което ще покаже дали в организма има недостиг на витамини или не.

Прекомерният прием на витамини може да доведе до хипервитаминоза.

Важни препоръки за възстановяване след Ковид-19

Правилното възстановяване след Ковид-19 е също толкова важно, колкото и правилното лечение. Болестта може да напомня за себе си дълго време.

След края на острия стадий на заболяването остават слабост, бърза умора, възбудимост или, обратно, сънливост, нарушение на съня през нощта, загуба на паметта, различни усещания в сърцето.

Можете чувствително да облекчите здравословното си състояние и по-бързо да се възстановите след коронавирусна инфекция, като спазвате някои правила.

Повечето хора не пият достатъчно вода. По време на болестта и след това трябва да се пие по 40 мл вода на 1 кг – тоест, човек с тегло 80 кг трябва да пие около 3 л вода на ден.

Вирусът атакува мускулите и доста хора свалят мускулна маса. От липсата на достатъчно мускулна маса идва и лесната умора. За да предотвратите загубата на мускулна маса, приемайте храни, които са богати на протеини, магнезий, калций и витамин D.

Преглед при опитен кардиолог

снимка: flickr.com 

За сърцето ви проблемите след Ковид-19 може би едва сега започват

От изключително значение е да се разбере, че проблемите не свършват след преболедуване на Ковид-19. Възможно е за сърдечно-съдовата система те едва сега да започват.

Направете си кардиологични изследвания в Медицински център „Орто Пункт“. Преглед при добър кардиолог в лицето на д-р Камен Каменов, специалист с над 20-годишен стаж в областта, ще изясни нанесъл ли е коронавирусът поражения на сърдечно-съдовата система и в каква степен го е направил.

Ковид-19 безспорно е едно от най-големите предизвикателства, пред които се е изправяло съвременното ни общество. Разрешаването на кризата все още изглежда твърде далеч, пандемията продължава в световен мащаб.

Ето защо е толкова важно да има добър здравен специалист, към когото да се обърнете при нужда. За д-р Камен Каменов и МЦ „Орто Пункт“ вашето здраве е на първо място – опитните специалисти ще ви помогнат да се справите с вируса и последиците от него!

Оцени статията
( No ratings yet )
Сподели с приятел
Znanie.net - с любов към науката
Add a comment