Сензационно! Български лекар въвежда нов метод за проследяване и контрол на яйчникова стимулация за инвитро лечение, с който се спестяват до 2 000 лв. разходи на двойките по време на инвитро процедура

Сензационно! Български лекар въвежда нов метод за проследяване и контрол на яйчникова стимулация за инвитро лечение, с който се спестяват до 2 000 лв. разходи на двойките по време на инвитро процедура

Д-р Явор Владимиров и екипът му са разработили нов метод за контрол на яйчниковата стимулация – без използване на регулярни ултразвукови прегледи и често вземане на кръв за хормонални изследвания.

Методът е подходящ за приложение при всички пациенти, при които се осъществява яйчникова стимулация с цел инвитро лечение. Разработката дава възможност на лекаря и пациента за алтернативна възможност за контрол на яйчниковата стимулация.

Необходимо е пациентите да изследват нивата на определени хормони в урината, което се осъществява с малък преносим анализатор. Изследването е лесно за изпълнение и се извършва в домашна обстановка, след което пациентката може да отиде на работа или да продължи със своите ангажименти. Методът е невероятно улеснение за работещите, които не могат да отсъстват, както и за хората, които живеят на далечно разстояние от клиниката. Стойностите на хормоналните нива в урината се изпращат всеки ден чрез специална платформа до екипа на д-р Владимиров.

Новият Метод NUMOS (Non-Ultrasound Monitoring of Ovarian Stimulation) спестява времето, което пациентката губи при честите посещения в клиниката и времето за пътуване. Намаляват се също и директните немедицински разходи, свързани с използване на автомобил, автобус, влак, хотелско настаняване и храна. Намаляват се разходите от регулярните ултразвукови и хормонални изследвания, и не на последно място се намалява стресът от честото вземане на кръв за определяне на серумните хормонални нива.

Специалистите са изчислили, че новият метод за контрол на яйчникова стимулация спестява до 2 000 лв. от преките медицински и немедицински разходи на двойките по време на инвитро процедура.

При сравняване на новия метод (NUMOS) и стандартния, с регулярни  ултразвукови прегледи и взимане на кръв за хормонални изследвания, 87 % от пациентите предпочитат използването на новия метод за мониториране на яйчниковата стимулация при инвитро лечение.

Оцени статията
( No ratings yet )
Сподели с приятел
Znanie.net - с любов към науката
Add a comment