Стандарти и препоръки за обзавеждане на професионална кухня в ресторант

Всеки шеф-готвач копнее за професионално обзаведена кухня.

Редица са изискванията за това, да имате в ресторанта си професионална кухня. Нека разгледаме някои от най-важните неща…

Правила за проектиране на професионална кухня

Площта на професионалната кухня е условно разделена на две зони: полезно и проходно пространство. Оборудването и друг необходим инвентар се намира на използваемата площ. Зоната за преминаване е проектирана така, че да има минимална дължина и от всяко място е възможно бързо да се напусне помещението.

Препоръчително е да не поставяте наблизо устройство с голям обем, например фритюрник до резачка за зеленчуци, конвектомат в близост до печката. Това ще позволи на работещия персонал да не създава затруднения един на друг по време на работа.

При подреждането на оборудването е задължително да се спазват правила за пронстранство и да се осигури достъп до оборудването за кратък период от време. Кухнята е разделена на няколко секции в зависимост от протичащите процеси в тях:

Топла част – необходима за приготвяне на първи и втори ястия, топли предястия и супи.

Студена част – предназначена за приготвяне на салати, студени предястия, разфасовки и други ястия, които не изискват загряване.

Част за миене – получаване на мръсни съдове, миене и издаване.

Сладкарска част – предназначена за печене (хляб, кифли, сладкарски изделия).

Складове – предназначени за съхранение на храни и напитки, вътре може да се монтира хладилно оборудване. Зоната за разпространение е необходима за показване на готови ястия и по-нататъшната им обработка преди сервиране на посетителя на кафенето.

 

Всеки обект изисква определено технологично оборудване и е много важно да се постави правилно. Първо се проектират инженерни комуникации (водоснабдяване, канализация, газоснабдяване, електричество). Те трябва да са достъпни и поставени на необходимите места. Също така е необходимо да се вземе решение за менюто!

 

Трябва да обърнете внимание на следните  важни неща:

  • Какво оборудване да закупите и в какво количество.
  • Какви работилници ще трябва да бъдат поставени в институцията.

След като менюто бъде одобрено, те започват да разработват технологична карта за всеки елемент. По този начин е възможно да се осигури непрекъсната работа на работилниците и навременна доставка на ястия на клиентите дори в натоварено време.

Особености на дизайна на професионалната кухня

Характеристики на дизайна. Възможно е да се осигури ефективна работа на кухнята само ако процесите на готвене са планирани правилно. Когато даден продукт пристигне в склада, той се проверява за съответствие със стандартите. Нетрайните и замразени продукти се поставят в хладилно оборудване, така че трябва да изчислите броя на хладилниците, като по този начин всички продукти да могат да бъдат извадени. Горещият цех трябва да има термично оборудване (конвектомат, газови и електрически печки и др.). Това оборудване е нещо, без което е невъзможно да си представим нито една професионална кухня.

Конвектомати

В професионалната кухня трябва да присъстват смесители; резачки за зеленчуци; месомелачки; мивки за миене на храна и пр. Рационално решение би било изборът на хладилна маса. Благодарение на това  продуктите могат да се съхраняват на мястото на приготвяне на ястията. Това ще ви спести време за готвене. В зоната за разпространение има само маси, на които готвачи изпращат готови ястия към сервитьорите.

Как да подредим кухнята според проекта?

По правило готварските печки, конвекционни фурни, фритюрници и бойлери се комбинират в модулни линии, а оборудването е разположено по стените. Конвектомати, хладилни агрегати се поставят по ръбовете на помещението, в края на модулната линия. Хладилниците са разположени в началото на линията, защото в тях се съхраняват повечето продукти. Работните маси обикновено не се нуждаят от вода, газ или електричество, така че могат да бъдат поставени в центъра. Благодарение на това подреждане ще бъде възможно да се избегнат злополуки, наранявания и сблъсъци на работници. Независимо от разположението и разположението на оборудването, в кухнята трябва да се осигури достатъчно място за безопасно и безпрепятствено движение на персонала, както и за придвижване на тежко оборудване, прибори и др.

 

Обощение на написаното

По-горе рагледахме някои от важните стандарти и препоръки за обзавеждане на професионална кухня в ресторант, като вярваме, че спазвайки ги, ще имате едно място, от което да излизат кулинарни шедьоври.

Ако статията Ви е полезна, ще се радваме да я споделите с приятели!

Тази статия достига до Вас благодарение на MixHoReCa.com

Оцени статията
( 3 assessment, average 5 from 5 )
Сподели с приятел
Znanie.net - с любов към науката
Add a comment