Как да избягваме храни с наличие на глутен?

Как да избягваме храни с наличие на глутен? Полезни здравни съвети …

Избягването на храни с глутен е важно за хора, които страдат от целиакия или непоносимост към глутен. Ето няколко съвета, които могат да помогнат да се избегне консумацията на храни с глутен:

 1. Прочетете етикетите на продуктите – продуктите, които съдържат глутен, трябва да бъдат ясно отбелязани на етикета. Прочетете внимателно етикетите на всички продукти, които купувате, за да се уверите, че не съдържат глутен.
 2. Избягвайте житни храни – хляб, паста, питки, бисквити, кексове и други житни храни съдържат глутен. Вместо това изберете алтернативни продукти, които са направени от безглутенови зърнени култури като киноа, ориз, кашу, боб и други.
 3. Избягвайте готовите ястия. Много готови ястия съдържат глутен. Избягвайте консумацията на готови ястия и супи, които не са ясно маркирани като безглутенови.
 4. Избягвайте соевите сосове. Някои соеви сосове могат да съдържат глутен. Избягвайте консумацията на соеви сосове, които не са маркирани като безглутенови.
 5. Избягвайте малцовите напитки. Напитки като ечемичното и малцовото бирено питие могат да съдържат глутен. Избягвайте консумацията на тези напитки и изберете безалкохолни напитки или напитки от безглутенови зърнени култури.
 6. Избягвайте храни, които са подправени. Някои подправки могат да съдържат глутен. Избягвайте консумацията на храни, които са подправени, особено ако не сте сигурни, че не съдържат глутен.
 7. Избягвайте пресния хляб. Пресният хляб често съдържа глутен. Избягвайте консумацията на пресен хляб и вместо това изберете безглутенов хляб.
 8. Избягвайте кафето с аромат. Кафето с аромат може да съдържа глутен. Избягвайте консумацията на кафе с аромат или проверете съставките, за да се уверите, че не съдържа глутен.
 9. Избягвайте сладоледа. Много сладоледи могат да съдържат глутен. Избягвайте консумацията на сладоледи, които не са маркирани като безглутенови или изберете безглутенов сладолед.
 10. Избягвайте печивата и тортите. Печивата и тортите често съдържат глутен. Избягвайте консумацията на печива и торти, които не са маркирани като безглутенови или изберете безглутенови алтернативи.
 11. Избягвайте макароните. Макароните често съдържат глутен. Избягвайте консумацията на макарони, които не са маркирани като безглутенови или изберете безглутенови алтернативи като макарони от киноа или ориз.
 12. Избягвайте кексовете. Кексовете често съдържат глутен. Избягвайте консумацията на кексове, които не са маркирани като безглутенови или изберете безглутенови алтернативи.

Продуктите от риба и месо са без глутен – ако сте на диета без глутен, продуктите от риба, месо и птици са без глутен. Изберете тези храни като източник на протеини и други хранителни вещества.

Полезна статия, в която са синтезирани почти всички храни без глутен можете да видите тук >> !

Оцени статията
( 1 assessment, average 5 from 5 )
Сподели с приятел
Znanie.net - с любов към науката
Add a comment