Как се рециклира отпадъчна хартия?

Как се рециклират картон и хартия (отпадъчна хартия), какви са основните етапи?

Рециклирането на хартия и картон намалява необходимостта от обезлесяване за производството на различни видове хартиени продукти, тъй като много от тези продукти не изискват висококачествена целулоза, което намалява производствените разходи.

Рециклирането на хартиени отпадъци е интересен и възнаграждаващ бизнес, а дали ще бъде печеливш зависи от компетентността на ръководството. Нека да разгледаме как се обработват картонът и хартията, какви етапи на преработка на отпадъчна хартия съществуват, да проучим малко нейните разновидности и да разберем какво и от какво в крайна сметка може да се направи. Ще проследим и пътя на отпадъчната хартия, преди да бъде превърната в нов продукт от стар вестник или списание. Може би някой ще намери това за полезно и ще отворите свой собствен бизнес.

 

Какво се произвежда от отпадъчна хартия?

От отпадъчна хартия, или по-скоро от продуктите на нейната преработка, се произвеждат:

Хартиени изделия – списания, вестници.
Тоалетна хартия, салфетки, хартиени кърпи.
Картонени кутии и опаковки. Кутии за яйца.
Чинии за еднократна употреба.
Строителни материали, например ековата – напръскана изолация или покривен картон.
Някои други продукти.

 

Приемане на отпадъчна хартия

Отпадъчната хартия започва своето пътуване от пункта за събиране, където хората, които се интересуват от някаква печалба, я носят. На приемния пункт можете да видите  преса за картон или друга хартия, чрез която обемът й се намалява.

Последва транспортирането до депа, на които тя се рециклира.

 

Класификация на качеството на отпадъчната хартия

Цялата отпадъчна хартия е разделена на 3 основни групи и всяка е разделена на 3-6 марки, общо има 13.

Основните групи са висококачествена, средно и нискокачествена отпадъчна хартия. Най-високите степени са отпадъците от производството на хартия за печат, рисуване (небоядисана хартия), като цяло всичко, което не изисква специални трудности при обработка, отстраняване на боя, премахване на всякаква хидроизолация и армировка (например, необходимо е да се премахнете хидроизолацията от някои хартиени торби и армировка). По принцип най-високият клас включва производствените отпадъци, а не потреблението. Най-ниските степени са боядисани продукти или с наличие на хидроизолация, армировка и други, които трудно се рециклират.

Например книги, списания, използвани тетрадки и т.н. са включени в средна група Б, 7 клас, а вестниците вече са в група С, 8 клас.

Рециклиране на отпадъчна хартия

Технологията на рециклиране на отпадъчна хартия и производството на готов продукт от нея се състои от няколко етапа на преработка и в зависимост от необходимата чистота и качество на готовия продукт, оригиналната суровина се подлага на 1-2 и т.н. етапи или пълен цикъл.

Ето и основните етапи:

Сортиране

На първо място, отпадъчната хартия се сортира по марка. Това се прави главно на ръка, а автоматизацията на такъв процес е сложен комплекс, който е труден за възпроизвеждане, тъй като се обучава машината да прави разлика между видовете хартия, както и пресяването и отделянето от ненужни фрагменти (скоч, целофан, метал скоби) в момента практически не изглежда възможно.

Естествено, с нарастнавето на технологиите, това ще се промени! Дори, докато пишем тази статия, с дата 11 януари 2022 година, вече е вероятно да има подобна система, но в развитите страни. В България, тъй като инвестицията за съвременна апаратура за рециклиране на хартия е много скъпа, може би ще се забавят нещата.

Раздробяване

Отпадъчната хартия се раздробява в специални трошачки. Един вид система за раздробяване на хартия можете да видите тук:

Трошачки за рециклиране и раздробяване на хартия

Първично почистване на хартията

Разтварянето означава почистване на отпадъчната хартия от лепило и други примеси и превръщане в целулозни влакна. Разтварянето се подразделя на първично и вторично. Нарязаната отпадъчна хартия се поставя в пулпер, работещ на принципа на перална машина. Снимката по-долу показва някои видове и модели на такива устройства.

 

Рециклиране сортиране

Някои модели пулпери са оборудвани с уловители, които премахват кламери, пясък, филм от масата. Ползва се при  производство на определени видове продукти, например нискокачествен картон, опаковки за яйца.

Освен това тази маса, наречена пулп, се подлага на по-нататъшна обработка за получаване на по-чисти суровини.

Вторично разтваряне

Пулпата се разтваря повторно, за да се отстранят примесите с помощта на специални уловители. Те също се подлагат на химическа и механична обработка и почистване. Тежките и големи примеси също се отстраняват с помощта на специални сита и преливни кутии, преливащи сместа, от която тежките фрагменти се утаяват на дъното.

Допълнително обработване

По-нататъшната обработка зависи от вида на продукта, който се очаква да бъде произведен; за това пулпата може да бъде подложена на такива обработки: нагряване, смилане, избелване, химическо почистване от миризми и микроорганизми, добавяне на дървесна маса и оцветяване.

След такава обработка се получават висококачествени суровини, подходящи за производство на офис хартия за принтер.

Производство на продукти от отпадъчна хартия

По-нататъшното производство се осъществява благодарение на машини, които са предназначени за определен вид продукт. В тях се изсипва целулоза и започва производството на продукти от рециклируеми материали. Например, за производството на хартия, целулозата се подава в специална машина, която нивелира и разпределя, задава желаната форма, след това целулозата се пресова и изглажда от пресата, изсушава се на барабани и след това пулпата, която някога е била ненужен парцал, придобива нов живот в лист хартия.

Хартиени изделия, опаковки, кутии, готови за поръчка можете да видите в много печатници, естествено, за да придобиете представа, как изглежда един завършен продукт, Ви съветваме за разгледате официалната страница на печатница Поликарт, която е www.polycart.info

Оцени статията
( 1 assessment, average 5 from 5 )
Сподели с приятел
Znanie.net - с любов към науката
Add a comment