Психология на страха

Въведение

Психологията на страха обикновено се нарича всички теории, които по един или друг начин считат страха. Страхът е състоянието на тялото, което се дължи на предстоящата среща с опасност, възниква, когато човек е в ситуация, която той възприема като потенциално опасна за живота си.

Страхът в психологията се разбира като емоция, а емоцията е основна, т.е. такъв, който не може да бъде разложен на по-малки компоненти, но въпреки това на него се основават други по-развити емоции. Те го смятат за основен, защото корените на емоциите се крият в задоволяването на основните физиологични първични нужди: дишане, пиене, ядене, сън, възпроизвеждане, отстраняване на отпадъчни продукти в приют. Те бяха основните мотиви за дейност.

Ефективен метод за борба със страховете

В незапомнени времена е имало нужда от ефективен метод за мобилизиране на силите на тялото за оцеляване, мотивация и посока на физическа активност и мозъчна дейност, както и подбор на сигнали за по-добро възприемане на света. Емоциите и чувствата започнаха да реализират тези функции в отговор на необходимостта от оцеляването на индивида и познанието за света около него. В резултат на това започват да се появяват първите емоции, които се превръщат в основа за възникването и генезиса на други чувства и преживявания. Всички първични емоции са основни за съвременните ни чувства, те се съдържат в тях, но имат различни пропорции и пропорции.

Страхът има както положителни, така и отрицателни ефекти върху тялото. От гледна точка на психологията на страха, това е отрицателно оцветена емоция. Този, който се основава на отрицателна инфузия и негативно възприятие на света.

Причините за появата на страх могат да бъдат всякакви, ситуации, събития, хора, които са потенциално опасни. За някои стимулът за появата на страх е откритото пространство, за други самотата, за трети паяк, а за четвъртите – тълпа от хора и т.н., причините за появата на страх са индивидуални.

Особено силно се проявява, когато сме изправени пред нещо ново, непознато. Несигурността плаши човека. В крайна сметка реалността има граници, но въображението няма. Не знаем какво ще се случи с нас, с нашите близки, с бизнеса ни и затова сме уплашени.

Методът представлява следното:

 1. Осъзнайте страховете си, не бягайте от тях, а ги осъзнайте.
 2. Приемете, че страховете са част от Вас, от Вашето ежедневие, не бягайте от тях.
 3. Ясно осъзнайте, че страхът не е реалност. Мислете над това! Той е плод на умствени действия, но не и на реалността.
 4. Намерете приятни за правене неща, за да не мислите за страховете си.
 5. Имайте предвид, че страхът намалява тогава, когато вървите срещу него! Борете се.

Финални думи

Започвайки нов бизнес, ние мислим: ще успее ли? И как ще ни гледат хората около нас? Няма ли да осъдят? И какви ще са последиците, ако не се получи? И ако се получи? Всичко това се отразява в нас. Освен това, ако забавим, тогава се страхуваме още повече.

Оцени статията
( 2 assessment, average 5 from 5 )
Сподели с приятел
Znanie.net - с любов към науката
Add a comment

 

 1. ссс

  безполезна статия
  така и не разбрах кой е този метод за борба със страха…

  Отговор