5 забавени мисли, които могат да разрушат взаимоотношенията

Има няколко типа хора в една връзка, от ревниви хора до надеждни хора, от авторитарни диктатори до демократични компромиси. Но колкото и силни да бяха хората и колкото и силна да беше връзката им, всеки имаше мисли, които предизвикваха някакъв сърбеж, не им позволи да концентрат, засенчи всички останали. Тези мисли със забавен ефект могат да разрушат дори силни връзки или поне да ги охладят до състояние на съквартиранти, а не на любовници.

 

Етикетиране

Етикетите са удобен инструмент, вид стереотип, но в малко по-малък мащаб. Ние етикетираме през цялото време, без дори да го осъзнаваме, включително нашите партньори. Това обаче е един от най-негативните начини на мислене, който неусетно разрушава взаимоотношенията. Факт е, че етикетите засенчват положителните качества и излагат човек в неблагоприятна светлина. Това не само обижда приятелката ви, но с времето ги убеждава все повече и повече. Това е като самоизпълняващо се пророчество, към което се приближавате, без да го осъзнавате. В резултат на това започвате наистина да вярвате, че приятелката ви води непочтен начин на живот, мързелива е, не ви обича и т.н. Решение: Предизвикайте негативните етикети, обработвайте ги със студен ум и се придържайте към положително мислене. Потърсете положителни качества в едно момиче и се опитайте да ги разкриете.

Несправедливи и ирационални обвинения

Тези мисли също са резултат от нарушена логика. По правило всичко започва с дребни неща като неизмити чинии или престой на момичето твърде дълго в банята.

Постепенно обвиненията се разрастват, стават все по-големи и преминават в категорията „заради теб животът ми е толкова скучен” и т.н. Забавеният ефект е, че обвиненията в началото звучат безобидно, дори като шега. Но, постепенно нараствайки, те обиждат приятелката ви все повече и повече.

Емоционални къси съединения

Тази точка се нарича така поради междинния етап между компромис и активна кавга, когато нещо скача в главата. Подобно явление е проява на гняв, примесен с желание за помирение поради невъзможността да се достигне до нов партньор.

 

Прекомерни фантазии

Мозъкът обича да мързелува и вместо да се напряга и да стига до логични заключения, замества тази работа с фантазии. Много по-лесно е да измислите нещо, отколкото да разберете проблема, губейки време и усилия. Освен това знанието и опитът за подобни ситуации често стоят между логиката и фантазията. Например, приятелката ви не вдига телефона дълго време.

Веднага щом буйната ви фантазия се намеси в работата – обсадете я, принудете се да се върнете в реалния свят, включете логиката. Ако тези мисли не бъдат спрени, те ще подсилват все повече и повече фалшиви доказателства, докато не ви доведат до сто процента сигурност във вашата гледна точка.

Всичко или нищо

Много двойки попадат в капана на крайностите и това постепенно влошава интимността между хората. Всичко е в начина на мислене, когато виждаме или 100% положителен резултат, или посредственост. Между тях няма нищо. Тя не обръща достатъчно внимание, колкото искате? Така че цялото време, което тя прекарва с вас, не струва нито стотинка. И така е във всичко, като се започне от малки детайли като непочистен тиган на фона на планина от измити чинии и се стигне до чувства.

 

Не забравяйте, че светът не е идеален, а хората още повече. Приятелката ти е точно същият човек, който не може да бъде добър във всичко и да ти харесва според фантазиите ти. Проявете разбиране, а в някои моменти и снизхождение. Дори и да не харесвате нещо в нейните действия, не е нужно да слагате край на всичко заради един момент.

 

Най-добрият начин да предотвратите кавги от нулата е да забравите, че някой ви е длъжен нещо, точно както вие сте длъжни на някого. В една връзка няма задължение, има желание да се грижиш за партньора, да бъдеш негова опора, да се притечеш на помощ в трудни моменти. Това отличава романтичните връзки от работните отношения и други неинтимни връзки.

 

Оцени статията
( No ratings yet )
Сподели с приятел
Znanie.net - с любов към науката
Add a comment