Знаете ли, че рисуването помага за Вашето психично здраве?

Какви са ползвите от рисуването за мозъка?

Много са ползите за психичното здраве на рисуването. Екипът на Знание Нет Ви представя някои от по-интересните и ценни ползи. Приятно четене. Рестартиране на мозъка, създаване на възможности за появата на нови идеи. Когато човек прави едно и също нещо всеки ден, мисленето се притъпява, креативността и ефективността намаляват. Рисуването може да помогне да разберете какво е наистина важно, откъде можете да черпите вдъхновение. Подобряване на възприятието, визуалната памет чрез рисуване. Човек обръща внимание на дреболии, задълбава в проблемите. Идентифициране на таланти и таланти, за които човек често дори не знае, но те отварят нови възможности в живота. Разширяване на социалния кръг, появата на нови приятели и съмишленици, на хора, които имат сходни на Вашите интереси. Развитието на фините двигателни умения на ръцете е необходимо не само за децата, то подобрява качеството на живот на възрастните хора. Рисуването стимулира образуването на нови невронни връзки, което подобрява работата на мозъка. По време на творческия процес настроението се подобрява. Ако практикувате редовно, позитивното мислене ще се превърне в навик, ще ви помогне да видите светлата страна на живота. Повишено самочувствие, човек става по-уверен в себе си. Естествено, съществуват още много ползи за мозъка и за психичното здраве, като цяло, което означава, че трябва да помислите за хоби! Без значение, дали ще изберете рисуването, или друг тип такова. Ако нямате опит в рисуването, но сте решили да опитате, то можете да започнете, рисувайки картини по номера. За подобно начинание не е нужно да имате опит, като художник, чертожник, или експерт в тази област.

Борба със стреса и превенция от агресия

Учените за пореден път потвърдиха, че и децата са хора. Подобно на възрастните, те се успокояват от арт терапията: в проучването децата в предучилищна възраст са получили 8 сесии с арт терапевт (където са рисували) и в крайна сметка се е оказало, че техните нива на стрес и агресия са по-ниски, отколкото в контролната група, която не трябваше да има часове.

Всичко това не означава, че е необходимо спешно да запишете дете в художествен кръг или да се разстроите, че рисува лошо. Но определено си струва да подкрепяме и подхранваме идеи да скицираме нещо на хартия и да говорим за него (дори ако това е шаблон на пощенска картичка от детската градина)!

Финални думи

Ако ви се струва, че само децата имат нужда от четки, бои, пастели и цветни моливи, грешите. Те лесно могат да оцветят ежедневието на възрастен, да облекчат стреса, да подобрят мозъчната функция, да укрепят семейството и дори да повишат самочувствието. Но най-хубавото е, че рисуването не изисква много време и специални условия и дори тези, които никога не са забелязвали таланта на художник, могат да го направят. Е, вероятно разбрахте, защо  трябва да рисувате, като въобще не е задължително да сте в най-ранна детска възраст. Дори да сте родител, можете да го правите заедно с децата си! Това ще помогне на работата на мозъка, ще Ви успокои и ще отключим ного креативизъм у Вас.

Опитайте картините от Estela.bg! Рисува се лесно и удобно, както и Ви очаква огромно разнообразие от картини!

Оцени статията
( 4 assessment, average 5 from 5 )
Сподели с приятел
Znanie.net - с любов към науката
Add a comment