Как да изберем добър водопроводчик: ппофил на перфектния майстор

Как да изберем добър водопроводчик: ппофил на перфектния майстор

Монтажът на канализацията, монтажа на водомер и други процедури изискват професионални умения. Как да изберем специалист, който да извърши цялата работа ефективно и в срок?

 

Водопроводчиците могат грубо да бъдат разделени на три категории:

Водопроводчиците от жилищно-комуналните услуги имат най-икономичния ценоразпис, към който обаче в повечето случаи са прикрепени всички негативни черти на водопроводчик от анекдоти. Разбира се, навсякъде има изключения, но обикновено наистина добрите водопроводчици не остават в жилищния офис: частната практика им дава много повече доходи и по-добри условия.

Частните водопроводчици често са регистрирани като индивидуални предприемачи, въпреки че мнозина предпочитат да не се бъркат с ненужни документи и да работят по „сиви“ схеми. Именно техните реклами виждате по входовете на блоковете, а често и в Интернет и във вестници. Ценовите етикети за услугите на такъв водопроводчик могат да варират значително. Моля, обърнете внимание, че добрият майстор си знае собствената стойност, така че не се заблуждавайте от откровеното изхвърляне. Неразумното надценяване обаче не гарантира непременно перфектно качество. Истината е някъде между тях.

Водопроводчиците от специализирани фирми обикновено са най-скъпата категория занаятчии. Високите им цени се компенсират от високото качество на работата и задължителна гаранция за тях. Всяка компания трябва да сключи споразумение с вас за предоставянето на нейните услуги, така че да сте застраховани срещу пропуснати срокове и други недоразумения.

Това разделение е доста произволно: водопроводчик в София от жилищен отдел може да има своя собствена практика. Обикновено такава комбинация не е особено удобна нито за майстора, нито за клиента: възможно е поръчката ви да бъде изпълнена остатъчно в интервалите между спешните обаждания от „основната“ работа. Що се отнася до майсторите на свободна практика, те могат да варират значително на ниво. Най-малък брой въпроси се повдигат от служители на специални фирми: нивото им се контролира от самия работодател, на когото не е изгодно да има лоши работници. Ето защо, поръчването на ВиК услуги в такава компания е най-лесният начин да получите добър резултат.

 

Какво ще стане, ако не искате да се свържете със специализирана организация? И как да се уверите, че водопроводчикът от компанията наистина е майсторът, на когото искате да поверите дома си? Ще ви кажем на кои характерни черти на майстора трябва да обърнете внимание първо.

Точността е учтивостта не само на царете, но и на добрите специалисти. Майсторът, който отговаря за работата, ще дойде при вас точно в определеното време и в случай на закъснение поради непреодолима сила непременно ще се обади и ще предупреди за закъснението. Влизайки в апартамента, той ще направи най-благоприятното впечатление. Дори баналната изрядност в дрехите говори в негова полза. И разбира се, без ръкостискане, миризма на изпарения и други признаци на алкохолизъм!

Истинските професионалисти избягват уверенията, че „те ще направят инсталирането на система с всякаква сложност“ или „вече са направили сто от тях“. Специалист трябва внимателно да обмисли вашата къща или апартамент, да види характеристиките му. Ако предстои такава сложна работа като полагане на тръби за отоплителната система, важно е майстора да изслуша всички ваши желания. Добре е, ако майсторът ви зададе въпроси за състоянието на къщата или вашите специфични изисквания за резултата. Ако водопроводчик трябва да инсталира котел или друга сложна и отговорна работа, той дори може да направи снимки на отделни места в къщата. За много произведения е необходимо да се правят точни измервания – и майстора ги прави, а не оценява разстоянието „на око“.

Уверете се, че водопроводчикът не ви налага своето мнение като единствено правилното. Разбира се, той е майстор и със сигурност знае повече за работата си от вас. И, разбира се, той трябва да ви посочи противоречията или трудностите във вашите планове. Въпреки това, по- добър специалист винаги знае няколко начина за решаване на даден проблем. Може би един от тях ще бъде най-оптималният, но ако не ви харесва, трябва да предложи други опции.

Уверете се, че водопроводчикът е добре запознат с различни материали и технологии, включително съвременни. Това не означава, че той трябва да знае

абсолютно всичко в детайлите. Например, инсталирането на котел на определен производител или модел може да му създаде известно объркване, тъй като той не е срещал абсолютно същото преди. В същото време може да има много богат опит в инсталирането на отоплителни системи. В такива случаи няма да му е трудно да изясни липсващата информация и да свърши работата. За това обаче той трябва да има този опит и съответните знания.

Богат опит и широк профил свидетелстват в полза на майстора. Списъкът с неговите услуги трябва да включва почистване на канализационната система, свързване на пералня и по-задълбочена работа като инсталиране на канализационна система. Това ще ви позволи да поверите на водопроводчика цялата необходима работа.

Обикновено опитен водопроводчик знае не само как да си върши работата, но и къде да намери всички необходими за нея консумативи. Той охотно ще сподели това знание с вас. Някои майстори дори предпочитат да купуват всичко, от което се нуждаят, сами, като представят на клиента само разписки за плащане.

Водопроводчик на високо ниво разполага с всички необходими инструменти. Обикновено той е доведен в специален калъф, който ви позволява удобно да сортирате всички инструменти на неговия занаят. Единствените изключения са занаятчиите от малките градове: обикновено те са изправени пред не особено разнообразни поръчки, така че може да нямат специфичен инструмент за редки произведения. В София обаче водопроводчик просто трябва да бъде напълно оборудван, в противен случай той няма да може да се състезава с другите си братя в работилницата. Между другото, редът в инструментите е отличен показател за професионализъм. Ако инструментите са изхвърлени по някакъв начин, това показва невъзможност за организиране на работното място и работния процес по оптимален начин.

В повечето случаи един наистина активно практикуващ (и следователно търсен и успешен) водопроводчик има своя собствена кола. Автомобилът е важен не като показател за високия статус на специалист, а за чисто утилитарни цели: именно с него водопроводчикът превозва голямо оборудване (котли или тръби) и е много по-удобно да стига до клиентите в различни части от града с кола.

ВиК работата често е буквално мръсна, така че добрите водопроводчици имат подвижна работна униформа. Това се отнася не само за служители на фирми, но и за частни майстори. Изрядността обикновено е характерна за добрите майстори, така че те не замърсяват апартамента ви над необходимото.

Независимо дали търсите монтаж на водомер или просто почистване на тръбите, водопроводчикът може да определи и да спази срокове за своята работа. Ремонтът може да се забави само поради форсмажорни обстоятелства. При истински специалист обаче това се случва в един случай от десет и няма нищо общо с него: времето просто съвпадна.

 

Обикновено има опашка за добри самотни майстори – те не седят без работа, освен само в самата рецесия на строителния сезон. Ето защо, ако водопроводчикът има много свободно време и той лесно се приспособява към вас, бъдете нащрек. Добрите фирми също имат доста тесен график, но за тях е по-лесно да задоволят клиентите поради големия брой майстори.

Като всеки професионалист, водопроводчик има свое портфолио. Много е добре, ако той може да покаже работата си на снимки. Разбира се, инсталирането на водомер не изглежда толкова впечатляващо, колкото изцяло положена отоплителна система в частна къща, но можете също така да получите представа за качеството на работа от него. Между другото, колкото повече в портфолиото му от работи, завършени преди повече от две години, толкова по-добре: това означава, че работата на майстора е изпитана във времето и клиентите все още нямат оплаквания от него.

Важно е не само какво ви показва майсторът, но и какво казват бившите му клиенти. От уста на уста все още е най-добрата препоръка за всеки, който решава как да избере водопровод. Затова не бъдете мързеливи да интервюирате вашите роднини и приятели: може би някой ще ви препоръча добър майстор или специализирана компания.

Попитайте предварително за гаранцията за водопроводни работи. Фирмите правят това във абсолютно всички случаи. Частните водопроводчици в София давали само устни обещания, но сега все по-често оставят писмена гаранция на клиента. Ако майстора откаже да направи това, трябва да помислите за продължаване на търсенето: един наистина професионален водопроводчик не се страхува за качеството на работата си и се грижи за клиента дори след приключване на проекта.

Когато говорите с водопроводчик, не се колебайте да му задавате въпроси, дори ако сте напълно неопитни в полагането на тръби или почистването на запушвания. Както и да е, вие сте клиент и имате право да знаете какво точно ще се случи във вашия дом. Едно от свойствата на добрия професионалист е, че той може ясно да обясни същността на случващото се, дори на аматьор. Заедно с останалите наблюдения, това ще ви позволи да разберете дали си струва да се доверите на този майстор.

Оцени статията
( No ratings yet )
Сподели с приятел
Znanie.net - с любов към науката
Add a comment